Hur fotograferar man stjärnor & natthimlen?

Att fotografera stjärnor är inte en lätt uppgift. Du måste få din kamera, ditt objektiv och ditt stativ redo innan du ens kan börja ta bilder. Du måste också se till att det inte finns några lampor i närheten på flera kilometer så att ljuset inte syns på dina bilder.

Om du letar efter några tips på hur du kan fånga stjärnornas och natthimlens skönhet utan alltför många komplikationer så är den här artikeln perfekt för dig!

Många tror att det omöjligt. De har försökt och fått en konstig bild där stjärnorna eller månen knappt syns. Den goda nyheten är att det inte alls är omöjligt! Med lite kunskap och övning kan du ta fantastiska bilder av stjärnorna varje gång.

Här är några tips på hur du fotograferar stjärnor och natthimlen:

Använd stativ

Detta är ett absolut måste för att fotografera stjärnor. Minsta lilla rörelse kommer att och ditt foto kommer att förstöras.

Hitta rätt plats

Du vill hitta en plats där det inte finns stadsbelysning eller andra typer av ljus i närheten, men också en plats som inte ligger i ett område med för mycket fukt och regn. Annars kan du hamna i en situation som liknar den som hände när vi försökte fotografera stjärnor för första gången – det regnade på oss hela tiden!

Förbered din kamera

Du bör använda en kamera med manuella inställningar så att du kan kontrollera slutartid, bländare och ISO-värde. Detta är viktigt för att få bästa möjliga resultat när du fotograferar stjärnor. Det finns några saker du måste göra innan du fotograferar stjärnor. Du vill stänga av blixten, ställa in kameran på manuellt läge och använda ett stativ. Om du använder en digital SLR rekommenderar jag också att du ställer in ISO-värdet på 1600 eller högre.

Fokusera på stjärnorna

För att få ett skarpt foto av stjärnspår måste du fokusera på oändligheten. För att ta reda på var detta är placerat på ditt objektiv zoomar du in helt och hållet och letar efter en symbol ”∞” eller använder kamerans Live View-läge om den har en sådan. När du har allting klart kan du börja ta bilder!

Där har du några tips! Glöm inte att kolla in våra andra sidor för fler idéer om hur du kan fånga naturens skönhet och mycket mer.