6 sätt att övervinna din prestationsångest

Har du någonsin stått inför ett tomt papper? Eller en annan stor uppgift och kännt dig helt oförmögen att komma igång? Kanske ska du ta fotografier men inga kommer ut bra? Det kan vara skrämmande! Men oroa dig inte. Det finns många sätt att övervinna denna rädsla och här är våra favorittips.

Mindmapping

Använd en tankekarta eller ett diagram för att kartlägga dina tankar på sidan som en skiss för vad som ska stå där. Se till att du använder pilar och kopplar ihop dem så att det är lätt att följa flödet av idéer.

Skissa

Utnyttja eventuella ritkunskaper som du har genom att skissa några doodles eller ritningar på pappret innan du skriver något. Detta är speciellt bra för visuella arbetsuppgifter som fotografi.

Gör listor

Gör en lista först innan du börjar arbeta med ditt projekt för att få ut alla dina idéer först utan att trycket av att behöva sätta dem i rätt ordning. Detta kan också hjälpa till med organisationen av arbetet. Det kan också hjälpa att dela upp en större uppgift i mindre, mer lätthanterliga delar genom listor. Du behöver inte göra allt på en gång!

Ta effektiva pauser

Om du känner dig överväldigad, ta en paus! Det är bättre att ta några minuter ledigt från uppgiften och komma tillbaka utvilad än att fortsätta kämpa. Om du tvingar dig själv att arbeta för länge blir du bara frustrerad. Men tänk på att ta effektiva pauser. Att pausa för att sedan överge är inte produktivt. Prova att sätta en timer. Du kan exempelvis jobba 50 minuter och ha 10 minuter paus.

Bygg självförtroende

Börja med något enkelt som du vet att du kan göra bra ifrån dig. Det ger dig en känsla av att ha uppnått något och hjälper dig att bygga upp ditt självförtroende innan du tar dig an de större uppgifterna.Försök också att inte jämföra dig med andra. Om du oroar dig för vad andra människor gör kommer du bara att bli stressad och få svårare att göra din egen grej!

Deadlines

Vi har säkert många erfarenhet av att verkligen få igång arbetet inför en deadline. Att ordna deadlines kan hjälpa dig får fingret ur och få energi att jobba. Om du inte har en riktig deadline att jobba mot kan du exempelvis skapa dem genom att ha ett schema där du måste ha saker klara. Det kan exempelvis vara att alltid uppdatera din foto-instagram varje onsdag och söndag, eller att ha en informell releasefest.

Vi hoppas att dessa riktlinjer hjälper dig att övervinna dina rädslor och ta dig an de hinder som du kan möta i framtiden. Det finns många olika sätt att arbeta förbi din ångest, så prova några av dem – hitta de som fungerar för dig! Om dessa inte skulle räcka kan du även prova att kontakta din vårdcentral och be om vägledning kring prestationsångest.